De Melitta Molino® is geschikt voor het malen van geroosterde koffiebonen. Let op: Het gebruik van ongeschikte soorten koffiebonen kan leiden tot een verstopping van het maalwerk
De Melitta Molino® beschikt over een schijfmaalwerk. Koffiemolens van dit type beschikken over een verstelbare maalgraad. Daarom kan met de Melitta Molino® koffie worden gemalen voor verschillende bereidingswijzen, bijv. espressomachines, filterkoffiezetapparaten, percolators en French Press. Aangezien koffiemolens met een schijfmaalwerk een gelijkmatiger maalresultaat opleveren dan molens met een slagmes, worden ze ook door koffiekenners bijzonder gewaardeerd.
Bij het koffiemalen blijven olie-achtige resten uit de koffiebonen achter. In de loop van de tijd worden bovendien fijne maaldeeltjes afgezet. Dankzij de uitneembare afzonderlijke delen kan de machine snel en eenvoudig worden gereinigd.
De Melitta Molino® maakt een individuele maalgraadinstelling in in totaal 17 standen mogelijk. De maalgraadinstellingen strekken zich uit van 1 (zeer fijn) tot 17 (zeer grof). Hierdoor maalt de Melitta Molino® de koffiebonen voor iedere gelegenheid - van fijn gemalen koffie voor aromatische Espresso en gemiddeld gemalen koffie voor filterkoffie/handmatig opgieten tot en met grof gemalen koffie voor French Press.
De draaiknop voor de instelling van het aantal kopjes maakt een comfortabele keuze mogelijk van de gewenste hoeveelheid voor 2-14 kopjes. De Melitta Molino® maalt vervolgens de gekozen hoeveelheid gemalen koffie.
Het bonenreservoir van de Melitta Molino® beschikt over een afneembaar deksel en kan comfortabel met een maximale hoeveelheid van 200 g koffiebonen worden gevuld.
Het maalproces wordt met slechts één druk op de knop gestart. Zodra het maalproces is afgesloten, schakelt de Melitta Molino® automatisch uit.
De koffiemolen is uitsluitend geschikt voor het malen van koffiebonen. Controleer of er geen andere voorwerpen of levensmiddelen in het apparaat zitten.
De Melitta Molino® heeft een stroomverbruik van circa 100 Watt.
Gebrande koffie is een gevoelig natuurproduct dat bij verkeerd bewaren snel zijn aroma kan verliezen. Wij adviseren daarom de geopende verpakking niet samen met andere sterk geurende levensmiddelen te bewaren. Bescherm uw koffie tegen zonnestraling, warmte en vocht, want ook deze factoren kunnen een negatief effect hebben op het aroma. De juiste bewaarplek moet koel, droog en geurvrij zijn. Wij adviseren bovendien de koffiebonen niet over te hevelen, maar ze in plaats daarvan te bewaren in de originele verpakking.
De benodigde hoeveelheid gemalen koffie is afhankelijk van de koffiebonensoort, de maalgraad en het aantal kopjes. Koffiesmaak en -sterkte zijn persoonlijke voorkeuren. Probeer daarom welke soort koffiebonen, hoeveelheid koffie en maalgraadinstelling voor u de juiste is. We adviseren het gebruik van 6-8 g gemalen koffie per groot kopje koffie. Maal alleen de voor het bereidingsproces vereiste hoeveelheid koffiebonen, omdat de smaak en de geur van de gemalen koffie door opslag aan de lucht en samen met andere levensmiddelen verandert.
Afhankelijk van het soort koffie en de gewenste bereidingsmethode adviseren wij de volgende maalgraadinstellingen voor een optimaal koffieresultaat: Espresso: maalgraadinstelling 1 - 3 filterkoffie: maalgraadinstelling 2 - 13 French Press: maalgraadinstelling 12 - 17
Als u een schel geluid hoort, zitten er koffiebonen vast in de maalkamer. Druk op de aan-/uitschakelaar en trek de stekker uit het stopcontact. Reinig het apparaat zoals beschreven in uw gebruiksaanwijzing. Aanwijzing: zorg dat het opvangreservoir niet helemaal volraakt omdat dit een blokkade in het apparaat kan veroorzaken.
Als de draaiknop voor de instelling van de maalgraad niet of slechts moeilijk worden gedraaid, wordt het maalwerk geblokkeerd door de koffiebonen in het bonenreservoir. Druk op de aan-/uitschakelaar om het maalproces te starten. Pas de maalgraad tijdens het maalproces aan.
Om een optimaal maalresultaat te waarborgen schakelt u het apparaat altijd uit na het gebruik en laat u de motor voor het volgende gebruik minstens 1 minuut lang afkoelen.
Reinig de koffiemolen na elk gebruik. Trek telkens voor het reinigen de stroomstekker uit het stopcontact. Verwijder het opvangreservoir met deksel en de deksel van de container voor koffieresidu. Reinig het opvangreservoir, de deksel en de deksel van de container voor koffieresidu in warm water, spoel ze af en laat ze aansluitend drogen. Veeg de behuizing met een licht bevochtigde doek af en wrijf deze vervolgens droog. Gebruik altijd een zachte kwast om het maalwerk te reinigen. Gebruik voor de reiniging noch water noch zeep. Let op: dompel de behuizing, het stroomsnoer, de stekker en het maalwerk nooit onder in water of andere vloeistoffen. Gebruik geen schuurmiddel, agressieve reinigingsmiddelen of harde borstels voor de reiniging. Reinig de koffiemolen en de afneembare delen nooit in de vaatwasser.
Trek telkens voor het reinigen de stroomstekker uit het stopcontact. Dompel de behuizing, het stroomsnoer, de stekker en het maalwerk nooit onder in water of andere vloeistoffen. Gebruik geen schuurmiddel om het apparaat te reinigen. Reinig de koffiemolen en de afneembare delen nooit in de vaatwasser.
De koffiemolen en de afneembare delen kunnen niet in de vaatwasser. Reinig de koffiemolen daarom nooit in de vaatwasser.
Elektrische apparaten horen niet bij het huisvuil. Verwijder het apparaat daarom op een milieuvriendelijke manier als afval via de geschikte inzamelkanalen. De met dit symbool gemarkeerde apparaten zijn onderworpen aan de Europese richtlijn voor AEEA (WEEE, Waste Electrical and Electronic Equipment). Het doel van deze EU-richtlijn is het vermijden, verminderen en milieuvriendelijk verwijderen van de groeiende hoeveelheden elektrisch afval. Informatie over inzamelpunten voor elektrische apparaten krijgt u bij uw stad- en gemeentehuis.
De contactgegevens voor de klantenservice van Melitta vindt u hier.
Hier vindt u een overzicht van alle Melitta handleidingen.