Een verschil dat je wel kunt zien, maar uiteraard niet kunt proeven.
Want de eigenschappen van beide filterpapieren zijn volkomen gelijk. Natuurbruine koffiefilters zijn niet gebleekt en witte koffiefilters zijn alleen gebleekt met natuurlijke zuurstof.
En natuurlijk kunnen al onze koffiefilters worden gecomposteerd.
In de kinderjaren van het filterpapier waren er nog geen koffiemachines - in die tijd werd er met de hand gezet. Hiervoor moest met de toenmalige filter- en filterpapierformaten 100, 102® etc. - afhankelijk van het gewenste aantal kopjes koffie - meerdere malen water in het filter worden gegoten.
Er kon slechts worden geschat hoeveel bereide koffie er zich al in de kan bevond. In de jaren '60 werd door Melitta® het "1x-filter-systeem" uitgevonden. Afhankelijk van het gekozen formaat hoefde met deze nieuwe filters en filterpapier nog maar "1x" water worden opgegoten (d.w.z. 1x2 filterpapier à 1x opgieten = 2 kopjes koffie, 1x4® filterpapier à 1x opgieten = 4 kopjes etc.) en had het gewenste aantal kopjes koffie - een vereenvoudiging voor de koffiegenieter.
Heel lang waren er ook de 100-formaten, die net als de 1x-formaten parallel, aangezien voor beide versies nog filterhouders aanwezig waren in het huishouden. Ondertussen werken bijna alle apparaten met filterpapier "1x4®", omdat ze met name in het hoofdsegment van de apparaten voor 8-10 kopjes het optimale formaat hebben voor de benodigde hoeveelheid water en koffie.
Om te zorgen dat de koffiebereiding optimaal functioneert, moet het filterpapier precies in de form van het filter worden gebracht. Dit gebeurt als je de beide geperste randen omvouwt.
Het filterpapier vormt zich hierdoor naar de rand van het filter en valt diep in het filterinzetstuk. Door deze goede pasvorm kan het filterpapier tijdens het zetproces niet naar binnen klappen.