
Algemeen
Onze gratis Melitta Companion App helpt je bij de bediening van je volautomatische espressomachine. Of het nu nuttige stapsgewijze instructies voor de reiniging en het ontkalken zijn, informatie over het genieten van koffie of comfortabele servicefuncties: download de app en ontdek de vele mogelijkheden van je volautomatische espressomachine!
Of kijk op Youtube wat deze handige app allemaal kan doen.
Verwijder het rechterzijpaneel. Je ziet het typenummer en het servicenummer op de sticker bij de zetgroep.
Bij de Solo® bedraagt de hoeveelheid gemalen koffie bij de betreffende koffieboonaantallen ca.:
1 koffieboon -> 7 g
2 koffiebonen -> 9 g
3 koffiebonen -> 11 g
De maalgraad werd voor de levering optimaal ingesteld. Wij raden aan de maalgraad ten vroegste na 1000 koppen (ca. 1 jaar) bij te regelen.
Stap 1: Om de maalgraad te verstellen, open je het deksel aan de rechterzijde en bereid je een willekeurige drank.
Stap 2: Verplaats de greep van de maalgraadverstelling terwijl het maalwerk draait: naar voren voor een fijnere maling of naar achteren voor een grovere maling.
Opgelet: Denk erom dat de maalgraad alleen versteld mag worden terwijl het maalwerk draait. Anders kan je het maalwerk beschadigen.
Stap 3: Sluit het deksel als u klaar bent.
Stap 1: Zet het toestel op.
Stap 2: Je drukt een paar tellen op de knoppen 1 en 2 koppen koffie.
Stap 3: Je drukt 1x op de knop met 1 kop koffie. Het symbool waterfilter brandt.
Stap 4: Kies de juiste aantal boontjes: 1: zacht water tot 4: hard water. Bevestig de selectie door de aan/uit knop in te drukken. Het toestel is vervolgens klaar voor gebruik.
Probleemoplossing
Er is te weinig of geen koffie gemalen. Vul het bonenreservoir met nieuwe koffiebonen. Start het bereidingsproces opnieuw. Blijven de bonen knipperen, reinig dan de container.
Stap 1: Reinig de zetgroep. De zetgroep reinig je onder stromend water. Je kunt de zetgroep ook een kwartier in een bak of gootsteen met warm water leggen, zodat koffieresten achter het zeefje weggespoeld worden.
Opgelet: verwijder altijd de watertank om water bij te vullen onder de kraan en NIET met een fles of waterkan zonder de watertank uit het toestel te halen! Het risico bestaat dat er kleine waterspatjes in de bonencontainer komen, wat kan leiden tot een geblokkeerde molen.
Stap 2: Maak bonencontainer schoon. Schep de bonencontainer zo veel mogelijk leeg. Zet de stofzuigslang met een platte zuigmond erop, om zo de eventuele blokkade te verwijderen. Maak de bonencontainer schoon met een goed uitgewrongen doek (let op: er mag geen water in het maalwerk komen!) met een klein beetje afwasmiddel.
Stap 3: Daarna kan je de bonencontainer weer vullen.
Stap 1: Druk tegelijk op de knop met de kopjes en de knop voor de koffiesterkte.
Stap 2: Druk vier keer op de knop met de kopjes om het menu voor de zettemperatuur op te roepen. Het symbool om de machine te reinigen licht op.
Stap 3: Druk herhaaldelijk op de knop voor de koffiesterkte om te kiezen tussen drie verschillende zettemperaturen.
Er zit lucht in de leidingen in de machine.
Stap 1: Verwijder als nodig het waterfilter.
Stap 2: Vul indien nodig het waterreservoir bij en druk op de knop met het boontje. De pomp in de machine is nu opnieuw geactiveerd en hierbij stroomt water in het lekbakje. Het apparaat is vervolgens weer klaar voor gebruik.
Als het symbool blijft branden, reinig dan de zetgroep. De zetgroep reinig je onder stromend water. Je kunt de zetgroep ook een kwartier in een bak of gootsteen met warm water leggen, zodat koffieresten achter het zeefje weggespoeld worden.
Dit elleboogpijpje kan je bestellen bij www.partsnl.nl of www.onderdelen.nl.
Een gedetailleerde uitleg met afbeelding kan je aanvragen via het contactformulier.
Je gebruikt een Torx sleutel 10.
Stap 1: Het vervangen doet u door de RVS schroef te verwijderen.
Stap 2: Klap het binnenwerk naar voren.
Stap 3: Aan zijkant van de zetgroep zie je een slangetje naar links afbuigen. Daaronder zie je een bruin plaatje met beugel en daaronder zit een cilinder met ‘POM’ erop. Die kan je een paar millimeter naar rechts schuiven.
Stap 4: Dan ontgrendelt de hendel en kan je de hendel naar beneden draaien.
Stap 5: Je draait het bruine kunststof deel naar voren, waardoor het elleboogje op de achterkant in een andere positie komt.
Stap 6: Je ziet dan de schroef. Deze draai je los en het restant van het elleboogje trek je er uit. Hier zit waarschijnlijk ook een rood ringetje omheen.
Stap 7: Het nieuwe elleboogje heeft een ronde uitgang en een uitgang met een ‘streepje’. De kant met de ronde uitgang duw je in het ronde gat en dan kan de RVS schroef weer teruggedraaid worden.
Stap 8: De hendel moet eerst weer terug naar boven, voor je het opnieuw in het toestel kunt plaatsen.
Mogelijk vallen de bonen niet in het maalwerk. Dit kan zich voordoen als de bonen te olierijk zijn.
Stap 1: Schep de bonencontainer zo veel mogelijk leeg. Zet de stofzuigslang met een platte zuigmond erop, om zo de eventuele blokkade te verwijderen.
Stap 2: Maak de bonencontainer schoon met een goed uitgewrongen doek (let op: er mag geen water in het maalwerk komen!) met een klein beetje afwasmiddel. Daarna kan je de bonencontainer weer vullen.
Opgelet: Verwijder altijd de watertank om water bij te vullen onder de kraan en NIET met een fles of waterkan zonder de watertank uit het toestel te halen! Het risico bestaat dat er kleine waterspatjes in de bonencontainer komen, wat kan leiden tot een geblokkeerde molen.
Het lekbak-symbool brandt, als de lekbak geleegd dient te worden.
Het symbool knippert, als de lekbak niet goed is geplaatst.
Maak de lekbak alleen leeg als de machine is ingeschakeld. Als de machine uit staat, zal de sensor niet registreren dat de lekbak is geleegd. Brandt of knippert het lekbaksymbool onterecht op het display, trek dan de lekbak eruit.
Aan de linker zijkant is een verhoging, in de vorm van een half maantje. In het toestel zit op die plaats de sensor, die de lekbak registreert. Misschien zitten hier koffiekorreltjes. Reinig dit met bv. een kwastje en plaats de lekbak enkele keren krachtig terug.
Blijft het symbool onterecht branden of knipperen, dan kan je zelf een reparatie aanmelden via http://service.e-care.nl/melitta of neemt contact met ons via het contactformulier
Het dopje op de aandrijfas kan uitgezet zijn of dit dopje zit in een gat op de achterkant van de zetgroep.
Stap 1: Je haalt het dopje uit het gat of je haalt het dopje met een tangetje van de aandrijfas.
Stap 2: Je plaatst de zetgroep terug in het toestel.
Na het malen van de bonen stopt het proces. Er is geen water bijgekomen.
Stap 1: Je drukt op de knop voor een kop koffie.
Stap 2: Als je hoort dat de bonen worden gemalen zet u meteen het toestel uit, via de aan/uit knop.
Stap 3: Je wacht tot het toestel helemaal uit is gegaan en het display zwart is.
Stap 4: Vervolgens zet je het toestel weer aan en is het weer klaar voor gebruik.
Suggestie 1: Vervang de waterfilter.
Suggestie 2: Gebruikt je geen waterfilter, druk dan ongeveer 3 tellen op de knoppen boontje + aan/uit. Let op, waterhardheid staat dan op hoogste instelling.
Stap 1: Maak deze ring droog en schoon met keukenpapier.
Stap 2: Om eventuele vervuiling nog beter te verwijderen kan je de ring daarna even uitzuigen met de stofzuiger.
Het kan zijn dat er zich een blokkade bevindt tussen de bonencontainer en het maalwerk, waardoor de bonen niet goed omlaag kunnen vallen.
Stap 1: Schep de bonencontainer zo veel mogelijk leeg. Zet de stofzuigslang met een platte zuigmond erop, om zo de eventuele blokkade te verwijderen.
Stap 2: Maak de bonencontainer schoon met een goed uitgewrongen doek (let op: er mag geen water in het maalwerk komen!) met een klein beetje afwasmiddel. Daarna kunt u de bonencontainer weer vullen.
Stap 3: De zetgroep reinigt u onder stromend water. Je kunt de zetgroep ook een kwartier in een bak of gootsteen met warm water leggen, zodat koffieresten achter het zeefje weggespoeld worden. Let op: verwijder altijd de watertank om water bij te vullen onder de kraan en NIET met een fles of waterkan zonder de watertank uit het toestel te halen! Het risico bestaat dat er kleine waterspatjes in de bonencontainer komen, wat kan leiden tot een geblokkeerde molen.
Suggestie 1: Je kunt de uitloop met een prikkertje schoonmaken.
Suggestie 2: Je kunt een reinigingsprogramma laten doorlopen.
Suggestie 3: Helpt dit niet voldoende, dan kan je de uitloop eenvoudig volledig demonteren.
Stap 1: Je verwijdert eerst het beschermkapje door aan de onderkant van de uitloop met een puntig voorwerp te duwen in het vierkante gaatje , een zgn. ‘kliksysteem’.
Stap 2: Het kapje komt dan los als je het aan de onderkant naar voren trekt.
Stap 3: Je klikt onderdeel los en tevens het slangetje , waarna je onderdeel kunt losmaken.
Stap 4: Je houdt dit met de bovenkant naar beneden vast en je vult het via de uitloopjes met heet water.
Stap 5: Daarna sluit je de openingen af en schudt je even krachtig.
Stap 6: Dit kan je enkele keren herhalen.
Stap 7: Na deze reiniging kan je de onderdelen weer terugplaatsen.
Hier zie je een YouTube-filmpje.
Je spoelt de koffieresten van het zeefje, het zeefje kan je als u wenst losschroeven met Torx sleutel 10.
Je kunt de zetgroep ook een kwartier in een bak of gootsteen met warm water leggen, zodat koffieresten achter het zeefje weggespoeld worden.
Stap 1: Zet de hendel van de zetgroep omhoog.
Stap 2: Onder de hendel, en boven de geleider waar deze hendel aan vastzit, zie je een rond gat, met in de buitenring een kleine uitsparing en een puntje. Staat het puntje aan de rechterkant, dan kan je de zetgroep (met kracht) uit het toestel trekken.
Stap 3: Als het puntje niet aan de rechterkant staat, neem je contact op met de Aftersales service.
Stap 1: Haal de zetgroep uit het toestel.
Stap 2: Reinig de zetgroep. De zetgroep reinigt u onder stromend water. Je kunt de zetgroep ook een kwartier in een bak of gootsteen met warm water leggen, zodat koffieresten achter het zeefje weggespoeld worden.
Stap 3: Zet het toestel aan zonder zetgroep, maar wel met de lekbak en de watertank. De symbolen aan/uit en het reinigingssymbool knipperen op het display.
Stap 4: Druk op de knoppen 1 en 2 koppen koffie. De aandrijfas gaat draaien.
Stap 5: Je zet daarna de zetgroep terug in het toestel. '
Stap 6: Gaat uitsluitend het aan/uit symbool knipperen na het loslaten van de knoppen, dan zullen daarna de boontjes over het display lopen en vervolgens gaat het toestel uit. Dat is de reactie op het ronddraaien van de aandrijfas.
Stap 7: Je zet het toestel opnieuw aan en wanneer de symbolen aan/uit en het reinigingssymbool weer om en om knipperen, drukt je de twee knoppen voor 1 en 2 koppen koffie weer in.
Stap 8: Je laat los als het geluid stopt en wanneer de twee symbolen dan nog steeds knipperen, kan de zetgroep weer teruggeplaatst worden.
Maak de zetgroep schoon.
Stap 1: De zetgroep reinigt je onder stromend water. Je kunt de zetgroep ook een kwartier in een bak of gootsteen met warm water leggen, zodat koffieresten achter het zeefje weggespoeld worden.
Stap 2: Maak de uitloop schoon. Je kunt de uitloop met een prikkertje schoonmaken.
Stap 3: Je kunt een reinigingsprogramma laten doorlopen.
Helpt dit niet voldoende, dan kan je de uitloop eenvoudig volledig demonteren.
Stap 1: Je verwijdert eert het beschermkapje door aan de onderkant van de uitloop met een puntig voorwerp te duwen in het vierkante gaatje , een zgn. ‘kliksysteem’.
Stap 2: Het kapje komt dan los als je het aan de onderkant naar voren trekt.
Stap 3: Je klikt onderdeel los en tevens het slangetje, waarna je onderdeel kunt losmaken.
Stap 4: Je houdt dit met de bovenkant naar beneden vast en je vult het via de uitloopjes met heet water.
Stap 5: Daarna sluit je de openingen af en schud je even krachtig.
Stap 6: Dit kan je enkele keren herhalen.
Stap 7: Na deze reiniging kan je de onderdelen weer terugplaatsen.
Hier zie je een YouTube-filmpje. Helpt het niet, dan is mogelijk het drainageventiel defect.
Wanneer jouw toestel fabrieksgarantie heeft, kan je een reparatie aanvragen via contactformulier.
Als er geen garantie is, kan je het drainageventiel zelf vervangen.
Gebruik een Torx 10 schroevendraaier.
Suggestie 1: De koffiesterkte is mogelijk te hoog ingesteld. Verminder de koffiesterkte of verhoog de hoeveelheid water.
Suggestie 2: De maalgraad is mogelijk te fijn. Stel de molen tijdens het malen in op een grovere stand.
Suggestie 3: Probeer een ander soort koffie.
Suggestie 1: Het is mogelijk dat de koffiebonen niet in de molen vallen. Te vettige bonen zijn een mogelijke oorzaak. Reinig het bonenreservoir met een vochtige doek en een normaal, mild afwasmiddel. Zorg ervoor dat er geen vloeistof in de molen terechtkomt. Klop indien nodig lichtjes tegen het bonenreservoir.
Suggestie 2: De instelling van de molen is mogelijk te grof. Stel de molen tijdens het malen in op een fijnere stand.
Suggestie 3: Probeer een ander soort koffie.
Suggestie 1: Er zijn mogelijk koffieresten zoals koffieolie achtergebleven in de zetgroep. Reinig de zetgroep met stromend water. Kijk goed of er geen koffieresten op de zeef zitten. Voer indien nodig het reinigingsprogramma uit.
Suggestie 2: De machine moet mogelijk worden ontkalkt. Ontkalk de machine met het geïntegreerde ontkalkingsprogramma. Gebruik Melitta® AntiCALC ontkalkingsmiddel. Dit middel is perfect geschikt voor jouw machine en verwijdert voorzichtig en grondig alle kalkaanslag.
Suggestie 3: De instelling van de molen is mogelijk te fijn. Stel de molen tijdens het malen in op een grovere stand.
Suggestie 4: Probeer een ander soort koffie.
De zetgroep is niet (goed) in het apparaat geplaatst.
Stap 1: Om de zetgroep goed in het apparaat te plaatsen, druk je de rode knop van de handgreep van de zetgroep in en draai je de handgreep naar beneden tot je een klik hoort.
Stap 2: Wanneer de zetgroep niet geplaatst kan worden, zet je het toestel aan zonder zetgroep.
Stap 3: Druk op de knoppen 1 en 2 koppen koffie. De aandrijfas gaat draaien.
Stap 4: Je zet daarna de zetgroep terug in het toestel.
Reparatieprocedure
De contactgegevens voor de klantenservice van Melitta vind je hier.
'De contactgegevens voor de consumentenservice van Melitta Europa GmbH & Co. KG - Geschäftsbereich Kaffee vindt u hier.
*NB: alleen voor klanten uit Duitsland.
Klanten uit het buitenland kunnen zich wenden tot de maatschappij in hun land.
Toebehoren
De reinigingstabs en ontkalkingsproducten kan je gewoon rechtstreeks in onze online-shop bestellen.
Reinigen
In het handleiding staat de uitleg en je kunt de Melitta Companion App downloaden voor alle programma's en wetenswaardigheden.
Of kijk op Reinigen - zo werkt het!
Zet het toestel uit. Druk op de knop met 1 kopje koffie, hou dat vast en druk de aan/uit knop ook in. Je houdt beide knoppen vast tot de melding op het display. Na het loslaten zie je 1 boontje (de eerste fase), de lekbak (eerste handeling is legen van de lekbak). Het reinigingssymbool knippert gedurende het gehele reinigingsprogramma.
In het handleiding staat de uitleg en je kunt de Melitta Companion App downloaden voor alle programma's en wetenswaardigheden.
Ontkalken
In het handleiding staat de uitleg en je kunt de Melitta Companion App downloaden voor alle programma's en wetenswaardigheden.
Of kijk op Ontkalken - zo werkt het
Zet het toestel uit. Druk op de knop met 2 kopjes koffie, hou dat vast en druk de aan/uit knop ook in. Je houdt beide knoppen vast tot de melding op het display. Na het loslaten zie je 1 boontje (de eerste fase), de lekbak (eerste handeling is legen van de lekbak).
Het ontkalkingssymbool knippert gedurende het gehele ontkalkingsprogramma. In het handleiding staat de uitleg en je kunt de Melitta Companion App downloaden voor alle programma's en wetenswaardigheden.